Zakwas z buraków zaliczany jest do tzw. „superfood”. Stanowi prawdziwą bombę witamin i składników mineralnych, dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na nasz organizm na jego wielu płaszczyznach. Pomaga nam nie tylko wzmocnić odporność, ale także ustabilizować ciśnienie krwi, a nawet zmniejszyć poziom cholesterolu. Korzyści jakie można osiągnąć przy jego regularnym stosowaniu sprawiają, że jest coraz popularniejszy i zdecydowanie częściej możemy go spotkać na sklepowych półkach. Warto jednak wiedzieć, że możemy go także przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy do tego jedynie minimalnej ilości składników i odrobiny wolnego czasu.
Jak przygotować domowy zakwas z buraków?
Przygotowanie domowego zakwasu buraczanego jest banalnie proste. Jego podstawą są wysokiej jakości buraki, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Kolejnym ważnym składnikiem jest sól. Najlepiej sprawdzi się tutaj sól kamienna niejodowana. Nie można również zapomnieć o takich dodatkach jak: czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie, które poprawią jego smak.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie solanki. Do jednego litra wody należy dodać łyżkę stołową soli. Całość należy wymieszać, tak aby sól uległa całkowitemu rozpuszczeniu.
Zanim przystąpimy do przygotowywania buraków, należy dokładnie oczyścić je szczoteczką. Następnie powinniśmy pokroić je w talarki lub kostkę i ciasno ułożyć w słoju.
Kolejnym etapem jest dodanie przyprawi. Czosnek powinniśmy wcześniej obrać lub przekroić i schować pod buraki. Do słoja dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie.
Ostatnim krokiem jest zalanie buraków wcześniej przygotowaną solanką. Zwróćmy uwagę na to by ze słoja nic nie wystawało i wszystkie buraki znajdowały się pod jej powierzchnią – to bardzo ważne! Tak przygotowany słoik należy zakręcić i przechowywać w temperaturze pokojowej w zaciemnionym miejscu.
Zakwas buraczany będzie gotowy już po 3 dniach, ale swojej pełnej mocy nabierze dopiero po tygodniu. Należy pamiętać, że im niższa temperatura tym fermentacja przebiega wolniej. W jej trakcie może pojawić się piana lub specyficzny nalot. Jest to całkowicie naturalny etap i nie należy mylić go z toksyczną pleśnią.
Podczas fermentacji, należy codziennie zaglądać do zakwasu i mieszać go lub potrząsać słoikiem. Po upływie kilku dni powinniśmy przestawić go w chłodne miejsce.
Gotowy zakwas z buraków powinien mieć intensywną fioletową barwę i być delikatnie musujący. Przed przelaniem go do butelek, możemy dodatkowo go przecedzić. Tak przygotowany zakwas można przechowywać miesiącami w lodówce. Jeśli pojawi się na nim nalot, należy delikatnie zebrać go łyżką i zamieszać.
Zepsuty zakwas rozpoznamy po występowaniu na nim charakterystycznej „włochatej” pleśni. Zazwyczaj pojawia się ona na wystających z solanki burakach lub przyprawach. W przypadku jej pojawienia się powinniśmy wyrzucić cały zakwas, ponieważ zarodniki pleśni zdążyły już rozprzestrzenić się po całym słoju.
Czym charakteryzuje się dobry jakościowo zakwas?
Jeśli zdecydujemy się na zakup gotowego zakwasu powinniśmy wiedzieć na co zwrócić uwagę, tak aby zakupiony przez nas produkt był wysokiej jakości.
Jednym z głównych wyznaczników dobrego zakwasu buraczanego jest jego kolor i konsystencja. Powinien on być płynny, klarowny i mieć głęboką fioletową barwę. W trakcie podgrzewania lub wstrząsania butelką powinien delikatnie musować.
Kolejnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę jest opakowanie zakwasu. Bez względu na to czy przygotowujemy go sami, czy kupujemy w sklepie, musi być on zamknięty w szklanym opakowaniu. Z tego powodu możemy sobie odpuścić wszystkie zakwasy w plastikowych butelkach i pojemnikach.
Skład produktu powinien być bardzo prosty. Zakwas, który jest dobry jakościowo nie powinien zawierać w sobie dodatkowych składników, oprócz: wody, buraków, soli i klasycznych przypraw tj. czosnek lub ziele angielskie. Jeśli tylko możemy powinniśmy wybierać zakwasy, w których użyto soli niejodowanej.
Warto również wiedzieć, że zakwas buraczany nie powinien być pasteryzowany. Wysoka temperatura jaka jest wykorzystywana w tym procesie znacznie zmniejsza zawartość składników odżywczych występujących naturalnie w buraku.
Gdzie możemy wykorzystać zakwas buraczany?
Zakwas buraczany możemy pić w niezmienionej formie tak jak zwykły sok. Możemy go również dodać do niektórych potraw, tym samym wzbogacając ich smak. Zakwas idealnie sprawdzi się w barszczu wigilijnym. Dzięki dodaniu słoika zakwasu do wcześniej przygotowanego wywaru, uszlachetnimy jego smak i nadamy mu piękny głęboki kolor. Tak przygotowany barszcz z całą pewnością będzie pojawiał się na naszym stole zdecydowanie częściej niż raz w roku.
Inną potrawą, do której idealnie pasuje zakwas jest sałatka z kiszonych buraków. Ta bardzo prosta i szybka przekąska będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Aby ją przygotować wystarczy jedynie połączyć ze sobą starte kiszone buraki i jabłko oraz doprawić całość kiszonym czosnkiem, posiekaną cebulą, solą, pieprzem i oliwą.
Dlaczego warto spożywać zakwas buraczany?
Należy pamiętać o tym, że zakwas buraczany różni się swoimi właściwościami od klasycznego soku z buraka. W przypadku soku mamy do czynienia jedynie z jego odsączeniem z buraków. Zakwas jest dodatkowo poddawany fermentacji, co umożliwia mu zarówno zachowanie wszystkich składników odżywczych, jak również przedłuża jego trwałość, obniża zawartość cukrów prostych i zamienia go w naturalny probiotyk.
Zakwas buraczany oprócz pysznego smaku, posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Jest prawdziwą bombą witaminową, dzięki czemu wspiera naszą odporność. Zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowy. Dzięki fermentacji znajdziemy w nim również kwas mlekowy i bakterie Lactobacillus, które wpierają prace naszych jelit, pozytywnie wpływając na ich mikroflorę. Przekłada się to oczywiście na poprawę odporności całego organizmu.
Dodatkowo zakwas buraczany jest cennym źródłem takich składników mineralnych jak: magnez, żelazo, fosfor, cynk czy potas. Wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Działa krwiotwórczo oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Obniża także ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Poprawia wydolność organizmu i dodaje nam energii.
Jest także polecany w diecie redukcyjnej. Z powodu zawartości błonnika pozytywnie wpływa na metabolizm wspierając tym samym walkę ze zbędnymi kilogramami.
Jego pozytywne działanie docenią również osoby walczące z kacem. Dzięki właściwościom odtruwającym i oczyszczającym, a także wysokiej zawartości witamin, pomaga nam szybciej wrócić do formy. Uzupełnia również niedobory składników odżywczych, które mogły powstać w trakcie spożywania alkoholu.
Jedynymi przeciwskazaniami do jego stosowania jest cukrzyca oraz wrażliwy układ pokarmowy. W tych przypadkach do zakwasu w diecie należy podchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ jego nadmiar może okazać się szkodliwy.
U osób dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia zaleca się spożywanie jednej szklanki zakwasu burakowego dziennie. Dzieci powyżej 6 roku życia powinny pić maksymalnie pół szklanki dziennie.